Perőcsény

 

 

  

 

Perőcsény község Pest megye északi részén, a Börzsöny északnyugati lábánál, a hegység és dombok által övezett festői völgykatlanban fekszik. A szép, védett természeti környezetbe harmonikusan illeszkedő települést méltán tartják  a Börzsöny egyik gyöngyszemének.
Távolsága a fővárostól kereken 100 km.

Budapesttől megközelíthető Szobig vasútvonalon, vagy Vácig a 2. sz. főúton, innen Szobig a 12-es úton majd a Szob-Parassapuszta útvonalon. Lehetséges még Váctól Rétság felé menni, majd Parassapusztánál balra fordulva Kemencén át 4 km után térhetünk le a faluba vezető 1 km-es útra.    

A nevezetes pincesor fogad bennünket a faluba érve:

 

Perőcsény története: http://www.perocseny.hu/tortenet.html 

 

A falu a mai utazó szemével:

Zsákfalu, a Parassapuszta és Szob közötti műútról a Perőcsény táblánál elfordulva 1 km-nyi távolságra csak ez a település található, az út csak ide vezet. Mögötte a Börzsöny, mely körülöleli a völgyet.

A hangulatos pincesor az út mindkét oldalán barátságosan fogad, majd szépen helyreálított parasztházak és újabb, rendezett lakóépületek között folytatódik a Kossuth utca a település központja felé (Felszabadulás tér),  mely  egy négyzet formában utcákkal körülvett parkosított halastó. Innen kapaszkodnak a hegyre sugár irányban a falu girbegurba utcái.

A főtér közvetlen közelében látható a református templom, önkormányzat, turul és világháborús emlékmű, a falu két kisboltja, két kiskocsmája, és a központi eligazító táblák. Az eligazodásban amúgy a helybeliek is szívesen segítenek, megkérdezvén a tétovázó idegent uticélja felől. Ez egyrészt barátságos, jóleső gesztus, másrészt a közösségnek biztonságot jelentő figyelem.

Szállást jó árakon egy-két fő vagy akár csoportok részére is lehet találni, célszerű és kényelmes azonban előre foglalni. Az elérhetőségek a község honlapján és egyéb internetes helyeken fellelhetők.

Étkezés vagy a szállásadó által, vagy az általában rendelkezésre álló  főzési ill. grill lehetőséggel önellátóan, vagy  6 km távolságban a kemencei éttermekben lehetséges.

Ha a helyileg szervezett programokban szeretnénk részt venni, érdemes ezekről időben tájékozódni.

Lehetőségek:

Gyalogos és kerékpáros túrák, célzott állatmegfigyelések, gyógynövény gyűjtés, gombászat.

Horgászat a falu melleti Rét-völgyi horgásztóban - napijegy lehetőség.

http://www.perocsenyihorgaszegyesulet.eoldal.hu/

Kemencei strand, kisvasút, lovaglás, könnyű családi sétaút a Kemence patak mentén.

Vadászat.

Érdeklődőknek Perőcsényben házi pálinkafőző tanfolyam.

Heted 7 Vigasság fesztivál júliusban! http://www.heted7vigassag.hu

Szeptemberben szüreti felvonulás, helyi termékek bemutatója, szüreti bál.

 

 

Itt a Börzsönyben a szmogos időszakokban is egészséges, friss a levegő:


 

Szállás ajánló